1 лютого 2017 року кафедра інформатики та методики її викладання Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка приймала у стінах фізико-математичного факультету понад 40 вчителів інформатики та фізики Чортківського району. Завдяки співпраці кафедри та освітян області та за ініціативи Чортківського РМК (Завідувач Петрів С.М, методист Кастранець Л.М.) педагоги мали змогу ознайомитись із роботою SТEM-центру, зокрема із технологією 3D-друку, програмуванням Lego роботів, створенням проектів на базі мікроконтролера Arduino. Вчителі також взяли участь у тренінгу, який розроблений Міжнародним тренінговим центром «Освітня інноватика», який діє при кафедрі. У програмі тренінгу передбачено  набуття теоретичних та практичних навичок з основ комп’ютерного моделювання, що дуже корисно з огляду вимог сучасності та  буде розглядатись у курсі інформатики 9 класу за новою програмою з інформатики.

Проведення такого заходу, на думку його учасників, є реальним прикладом підготовки вчителів до реалізації концепції Нової школи, до формування нового підходу до організації навчально-виховного процесу. Адже сьогодні важливо готувати учнів до життя, формувати компетентності, які дозволять розв’язувати реальні практичні потреби своєї країни, громади, родини. Використання робототехніки, створення і програмування моделей, які перетворюють життя дітей у «розумне життя» в «розумному місті чи селі»  та використання інтернету речей – ось чинники, які можуть інтегрувати фізику, хімію, біологію, математику, інформатику та технічну працю цілісну науку про життя в цифровому світі. Важливо, що в Тернопільському національному педагогічному університеті імені Володимира Гнатюка поряд із величезним науково-технічним потенціалом, висококваліфікованими науковцями-практиками є велике бажання ділитись своїми знаннями та уміннями та змінювати наше суспільство на краще.

У підсумку заходу завідувач кафедри інформатики та методики її викладання доцент Балик Н.Р. зазначила, що колектив очолюваної нею кафедри запрошує до проведення таких семінарів вчителів інших районів області та м. Тернополя, щоб через рік ми разом могли перетворити освіту Тернопільщини в STEM-зорієнтовану освіту та провести обласний фестиваль робототехніки та конструювання, що стане початком заснуванню нових стартапів, робочих місць та розвитку потенціалу області та країни. Чортківський район показав приклад, гідний поцінування та продовження. Хто наступний?