Щорічно у ці дні в усьому світі відзначають Всесвітній день науки (World Science Day) або більш офіційно — Всесвітній день науки в ім’я миру та розвитку (World Science Day for Peace and Development).  Мета цієї акції – відновлення національних та міжнародних зобов’язань в галузі науки за мир і розвиток. 9-10 листопада 2017 року на фізико-математичному факультеті, кафедрою інформатики і методики її викладання ТНПУ імені Володимира було організовано та проведено Всеукраїнську науково-практичну Інтернет-конференцію з міжнародною участю «Сучасні інформаційні технології та інноваційні методики навчання: досвід, тенденції, перспективи».

Учасниками всеукраїнської науково-практичної Інтернет-конференції стали більше 90 науковців, аспірантів, магістрів та студентів вищих навчальних закладів.

Останнім часом у всіх на слуху про нові підходи до організації освітнього процесу як для школярів так і для студентів. Багато науковці працюють над створенням програм навчання, які готують учнів/студентів до успішного працевлаштування, до освіти після школи або для того й іншого, що вимагає різних і більш технічно складних навичок, зокрема із застосуванням математичних знань і наукових понять. І це все поєднується у STEM. STEM-освіта, STEM-діяльність.

Про діяльність кафедри інформатики і методики її викладання в даному напрямі виступила кандидат педагогічних наук, завідувач кафедри, доцент Балик Надія Романівна.

Питанням впровадження елементів stem-освіти у процес підготовки майбутніх педагогічних працівників займаються наші колеги із Вінниці про це доповідав кандидат педагогічних наук, керівник інформаційно-обчислювального центру. доцент Уманець Володимир Олександрович. (Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського).

Досвідом і здобутками у галузі інформаційної безпеки як складової професійної діяльності сучасного педагога ділилися  викладач Костюченко Альона Миколаївна. Кременецька обласна гуманітарно-педагогічна академія імені Тараса Шевченка.

Дослідженнями творчої групи з використання платформи arduino для організації курсу «основи робототехніки» в навчальних закладах поділиться викладач комп’ютерних дисциплін Павлюс Василь Петрович. Галицький коледж імені В’ячеслава Чорновола.

Радує те, що молодь прагне змінити цей світ на краще і спрямовує дослідження на розробку нових підходів, методик до роботи із учнями шкіл. Своїм баченням в цьому напрямі поділиться магістрантка спеціальності «Середня освіта. Інформатика» Шпортак Уляна Володимирівна, Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка.

Звичайно, цими виступами не вичерпуються питання, які розглянуто у публікаціях науковців. З ними більш детально можна познайомитися на сайті конференції і також є можливість взяти участь в обговореннях з авторами.

Програмний комплекс для проведення Інтернет-конференції і розміщення та зберігання публікацій, в майбутньому і відео, “Stalker” (назва автора (В.Ю.Габрусєв)) розроблений із використанням фрейморку Django, мова програмуваня Pyhon версія 3.6,  для збереження даних. Використовується база даних SQLite, тимчасово. Роздача статистики здійснюється HTTP сервером ngnix.

Організаційну групу створено у складі: доктора педагогічних наук, доцента О. Я. Романишиної, кандидата педагогічних наук, доцента Г. Р. Генсерук, кандидата педагогічних наук, доцента О. Й. Карабін, кандидата фізико-математичних наук, доцента М. С. Мартинюка, кандидата педагогічних наук, доцента В. Ю. Габрусєва та викладачів кафедри інформатики і методики її викладання.